nora.somogyi@figyelo.hu

+36 20 2303744 
Benny Lam- Kis területű történetek
    

Melyik az abszolút kis lakás? Kérdezné az ember, s fotográfusként rögtön meg is válaszolná a saját kérdését. Kicsi az, amelyikben ha a fal mentén felmászunk a plafonig, lenézve egy harmincöt milliméteres nagylátóval az egészet befogjuk.

Az AFP riportere, Benny Lam, a Society for Community Organization megbízásából 2012 szeptemberében készített egy nyolc képből álló sorozatot a távol-keleti miniállamban.

A sorozathoz mellékelt rövid szöveg szerint, a Hong Kongban tevékenykedő szervezet többek között ezekkel a fotókkal is szerette volna felhívni a figyelmet az alsó-középosztály és a szegény rétegek lakhatási problémáira, véleményük szerint ugyanis a helyi kormányzat hangzatos ígéretei az érintettek életkörülményeinek javítására csupán populista szólamok, s a helyzet nem hogy javult volna, hanem határozottan romlott azóta, hogy egy 2009-es felmérés alapján Hong Kongot a világ legélhetőbb városának választották. A kampány szerint ez csupán tovább növelte az egyébként is irreálisan magas ingatlanárakat. Eddig a képeket kísérő szöveg.

Több komment talán nem is kellene a látványhoz. Rövid történeteket mondanak el teljesen ismeretlenekről, akik azonban néhány pillanat alatt szinte a szomszédaink lesznek, megtudhatjuk ki mit eszik, milyen alsó nadrágban alszik, olvas-e vagy inkább tévét néz, egyedül él vagy családjával osztja meg azokat a szerencsés esetben ablakos, szerencsétlen esetben csupán egy neoncső vagy villanykörte által megvilágított cellájukat. 


A képek szerzői joga Somogyi Nóra tulajdona